Znaju nesto sto mi ne znamo?

Norveška vlada je pre nekoliko dana obelodanila svoj plan za izgradnju 5 miliona dolara vrednog skladišta semenki 120 m (364 ft) pod zemljom, tj. pod planinom na izolovanom ostrvu Spitsbergen nedaleko od Severnog pola a 1.000 km od obale Norveške.

Semenki.

Ali, ne bioskopskih semenki, nego nepečenih semenki jestivih biljaka.

U stvari, to će biti ogroman sef u kojem će tri miliona zasadivih uzoraka za jedan dug, dug period sigurno preživeti šta god – promenu klime, topljenje oba pola sa sve Grenlandom, nuklearnu katastrofu, udar asteroida…

Planiraju da ga završe 2008. A pošto su to Norvežani, i završiće ga. A plašim se, takođe pošto su to Norvežani, da će sigurno i zatrebati.

Joca voli grašak. Boraniju obožava. Pasulj je jedna od stvari zbog kojih ne sumnjam u moje očinstvo. Šargarepa i cvekla i karfiol i kupus… sve jede dete. Leba, moram da priznam, čapa već iz cegera u prodavnici – bio crni ili beli.

O voću da i ne govorimo – mi ga npr. ujutro teramo da jede neke suhomesnate splačine i mnogomasne mlečne proizvode, a on jadan žvaće i gleda u jabuku (narandžu, bananu…).

Bilo bi šteta da jednog dana sveže voćepovrće postane luksuzni proizvod koji će Norveška izvoziti i imati monopol….a da mi ostali jedemo suhopovrćne proizvode u kojima ima mali procenat preskupog graška, paradajza, pasulja, soje itd, a neznano veliki sintetizovanog graška, paradajza, pasulja i jeftinog mesa (npr. postapokaliptične mutant-svinjetine).

I kad jednog dana naši daleki potomci (ili potomci nekih drugih naših savremenika ili pak vanzemaljci) otkopaju sve to, pomisliće: ovo je napravila ili neka visoko razvijena vrsta biljojeda, ili neka visoko inteligentna biljna vrsta, ili je tu na planini trebalo da počne neka jako važna utakmica.

A nit smo biljojedi, nit smo inteligentni, nit je utakmica, zbog koje se sve ovo i dešava, toliko važna.

Kod nas, inače, ništa drugo novo nema.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s