2007 Amazing Roswell UFO FESTIVAL


Ovog vikenda, oko 45.000 stanovnika Rozvela u Novom Meksiku (SAD) imalo je preko 35.000 gostiju.

Nema veze s tim što je u Rozvelu Robert Hutchings Goddard (1882-1945) 30-tih godina prošlog veka vršio pionirska istraživanja u oblasti raketnih nauka. Niti s tim što se u njemu rodila Demi Mur.

Nego zbog – naravno – čega drugog – vanzemaljaca.

Ovog vikenda (8. jul) se navršilo 60 godina otkako je… otkako se nešto tamo desilo. Tim povodom je održan 2007 Amazing Roswell UFO FESTIVAL.


 

A to što se desilo 1947. godine je, posle niza zbunjujućih i kontradiktornih zvaničnih, nezvaničnih i bezvaničnih izjava Odeljenja za odnose sa javnošću obližnje vazduhoplovne baze (Roswell Army Air Force Base – AAFB), postalo najveći UFO mit. Sam gradić je postao meka i sveta zemlja svih UFO-vernika.

 

Lokalni list Roswell Daily Record, sutra ujutro 1947.

Bilo da je u pitanju bio:

– svemirski brod (kao što kaže prvo saopštenje za novine iz press službe same vazduhoplovne baze, kao i milioni turističkih dolara zarađeni na Festivalu proteklih decenija), ili

– tada novi ultratajni meteorološko-špijunski balon (jedno od kasnijih saopštenja, pošto je vojska opkolila okrug u dva obruča, postavila snajperiste na sva obližnja brda i 8 dana pitala jednog farmera, bez pristupa telefonu i bez prava na razgovor sa civilima, da li je siguran da su oni čudni materijali koje je pronašao u polju zaista čudni ili su možda sasvim obični) ili

– masovna histerija, ili

– kombinacija prvog i trećeg,

– kombinacija drugog i trećeg,

– kombinacija trećeg,

činjenica je da je to nešto palo 75 km daleko od Rozvela, čak bliže jednom drugom gradiću po menu Korona, i ime mu je lepše i prikladnije, a koji od vanzemaljaca sve te godine ni dinara nije zaradio. Pardon, dolara.

Iz čuvenog snimka autopsije

Uzgred, Roswell Army Air Force Base je tog 8. jula ’47. godine bio jedina vojna baza na svetu sa atomskim eskadronom u garaži – avioni koji su par godina ranije bacili bombe na Hirošimu i Nagasaki bili su tu parkirani. Time je to verovatno bila najtajnija i najčuvanija baza na svetu.


Muzej u Rozvelu


Koga zanima višeA ovo preporučujem.

 

Advertisements

One thought on “2007 Amazing Roswell UFO FESTIVAL

  1. Rozvel su, nakon WW II, prinudno naselili nacistički ratni zločinci, na zahtev američke vlade, kojima su bili potrebni najbolji nauičnici svog vremena realizaciju projekata.. Hiljade naučnika je tako naselilo New Mexico sa svojim porodicama, zauzvrat su dobili nešto poput novog identiteta, ali su uglavnom zadržali svoja prezimena. Ta priča mi je mnogo interesantnija od SF mitologije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s