Zašto se ljudi ljube…

Filematolozi (oni što to, kao, proučavaju) imaju nekoliko teorija.

Jedna teorija objašnjava da su naše majke nekada davno, dok su još bile dlakave a nije im smetalo, a i dok nisu postojale Juvitana kašice, bebama uvodile čvrstu hranu tako što su je žvakale i stavljale im u usta; iz toga se razvilo ljubljenje kao vid izražavanja afekcije, slično kao grljenje od držanja bebe i deteta (ovo zadnje nije nauka, to sam dodao ja).

Dakle, ljubljenje je naučeno, ne instinktivno. To podržava i činjenica da se 10 odsto ljudi na planeti ne ljubi, i ne zna šta je to.

Druga teorija kaže da se ljubimo instinktivno, i dodaju kao argument da se i životinje žvalave na razne načine, trljaju noseve i slično. Bonobo šimpanze, na primer, naši najnajbliži rođaci, po ceo dan izmišljaju izgovore da se – doslovno – ljube. Ali, oni se ne računaju – previše su nam slični.

Bonobo mama i bonobo deteLezBonoboBonobo

Danas je najprihvaćenija teorija da pljuvačku razmenjujemo da bismo u tom spletu mirisa i ukusa (u uspešnijim slučajevima i znoja) hormonski utvrdili da li nam partner odgovara. Dokazano je da žene nesvesno više privlači miris onih muškaraca koji imaju gene za bolju kombinaciju imunog sistema deteta. Čak i kad ne nameravaju da ti rode dete, one ti gledaju u gene. Neverovatno. Uvek je nešto.

To mi je logično. Evo i analogije.
Pre fizičkog sjedinjavanja sa hranom, obed se njušne i malo se stavi u usta. Organizam nesvesno kaže: to mi se baš jede – jer je npr. puno holesterola a baš mi je pao nivo holesterola u krvi.

Neki kažu i da se ljubimo jer nam je lepo, nervni završeci i sl. I nije neka naučna teorija. Kao kad bismo rekli da jedemo jer nam je lepo, spavamo jer nam je lepo, ili spavamo sa nekim jer nam je lepo. Da, tačno, lepo nam je, burek je burek, jedem ga i kad sam mrtav sit, ali imanentno ljudska potreba za burekom je ipak proizvod miliona godina evolucije.

Nauka je nauka.

Advertisements

One thought on “Zašto se ljudi ljube…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s