SRPSKI KRIPTONIT, MATIČNE ĆELIJE I LAPOT

Američki magazin TIME objavio je listu 10 najznačajnijih naučnih otkrića u 2007. godini.

Za otkriće neregularnosti u srpskom fudbalu nije bilo mesta na listi, ali bilo je za novootkriveni mineral „kriptonit“ (10. mesto), u aprilu iskopan u Srbiji, a koji ima isti sastav (natrijum-litijum-borosilikat-hidroksid) kao i fiktivni kriptonit na koji je Supermen burno alergičan. Na žalost, mineral se neće zvati ni kriptonit (već postoji gas) niti srpskit ili slično, ali zvaće seJadarit jadarit – po reci Jadar gde je otkriven.

Pogledajte listu – sadrži i brojne druge zanimljivosti, a iz nje se lepo i lako može zaključivati i o trendu koji zahvata nauku i čovečanstvo – bilo u smislu u kojim pravcima idu najveći naučnoistraživački napori i ulaganja u njih, ili u smislu iz kojih područja nauke su otkrića odabrana za ovu listu.

Na primer, najviše otkrića (po dva) su iz oblasti istraživanja svemira, biologije (otkrića novih vrsta na zemlji) i istraživanja upotrebe matičnih ćelija – konkretno, tip je smislio kako se obične ćelije kože mogu navesti da se ponašajuNajsjajnija supernova kao matične. Da je neki alhemičar zaista i uspeo da napravi zlato od olova, to bi, u odnosu na ovo zadnje, bio smešno nevažna stvar. Ispostaviće se.

Dakle, svemir nam se sve više otvara, ali je naš mali neposredni komšiluk i dalje ravnopravna misterija, sa sopstvenim organizmom kao najvećom.

Tu su, dalje, genetika (mapiranje ljudskog genoma!!!), seobe (nove vesti o migraciji prapredaka iz Afrike; bili Srbi ili ne, to su značajna otkrića), kriptonit i…

U oktobru, istraživači iz Velsa su čeprkali nešto po okeanu oko Islanda i iščeprkali najstariju živu životinju na planeti.Ubijena školjka U pitanju je bila, pokoj joj bisernoj duši, školjka stara 405 godina.

Dakle, rođena je 1602, godine kad je „Hamlet“ prvi put postavljen na scenu, a dve godine pre nego što je objavljen. Srećni Velšani su školjku, za koju su pronicljivo pretpostavili da bi mogla biti vrlo stara, na mestu ubili kako bi joj naučnički objektivno izmerili starost po prstenovima na oklopu.

Čovekov mozak je, dakle, i dalje najveća, istinski nedokučiva misterija.

Hamlet

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s