Uvod u filozofiju za dvoipogodišnjake: klase i objekti

„Sine, narandža nije igračka, narandža je voće, a voće je vrsta hrane, i nije za bacanje i šutiranje iako liči na loptu!“

Sistematizacija iskustava, kategorizacija pojava i njihovo razvrstavanje u klase su među najvećim strastima čovečanstva koje je od malih nogu razvijalo jezik što je ne samo opisivao i komunicirao, već i uopštavao stvarnost, podvodio ga u klase tj. pojmove tj. reči i omogućio nove vidove menadžmenta okolnog sveta. Tako se čovečanstvo, između ostalog, i očovečilo a razživotinjilo.

Nešto kasnije su Platon, Aristotel i milenijumi papagaja posle njih gomilali pamet na tu temu, ali poenta je u tome da se i sama poenta može svrstati u određenu vrstu poenti pa se onda te slične poente mogu nazvati imenom te vrste poenti, na primer, duhovite poente, i onda možeš samo reći imam duhovitu poentu i svi će već znati šta mogu da očekuju.

Da i ne govorimo o zgodi kad ti treba jedna, pa samo otvoriš fijoku u kojoj se nalaze i izvučeš jednu – tako su lepo klasifikovane da ti se ne može desiti da umesto duhovite izvučeš npr dosadnu ili razočaravajuću poentu, koje su svakako u svojim, potpuno drugim fijokama.

I svaki čovek, takođe od malih nogu, ima tu potrebu i čovečiji instinkt turanja stvari po fijokama. Bacanje narandže i šutiranje iste kao da je lopta svakako je jedna vrsta logičke kategorizacije, sa kriterijumom „oblik“. Okrugla je, kotrlja se, a lepe je i boje, dakle lopta je, daj da je šutnem.

Iz svih tih razloga, naše „voće je vrsta hrane“ i uvođenje reči „vrsta“ u porodični rečnik rezultiralo je rapidnim razvojem te imanentno ljudske veštine. Uvidi su neslućeni:

„Kroasan je vlsta kifle“
„Bravo, sine, jeste.“

„Tata, stojadin je vlsta juga.“
„Hm…. jeste sine, u stvari jeste. Bravo.“

„Rogovi su vlsta usiju“
„Hm… Okej, sine“

„Kek je vlsta keksa“
„Šta ti je to kek?“
„Pa vlsta keksa“

Klasifikacija

Advertisements

One thought on “Uvod u filozofiju za dvoipogodišnjake: klase i objekti

  1. Izdvojila sam neko vreme i procitala ceo vas blog! Bilo kakav komentar bi bio suvisan, drago mi je da sam vas upoznala na ovakav nacin!

    Pozdrav za Jovana, mamu i tatu! Samo napred!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s